SIRUSA
Servei d'Incineració dels Residus Urbans S.A.
Dijous, 15 de novembre del 2018
AEVERSU se suma a la Setmana Europea de la Prevenció de Residus 2018
2af1638ff124b7ce69741bd23f0240ae5fdc40cf

L'Associació Espanyola d'Empreses de Valorització Energètica (AEVERSU) té un ferm compromís amb la gestió jerarquitzada de residus que promulga la Unió Europea, i que suposa l’inici de la prevenció i la preparació per a la reutilització, continuant amb el reciclatge i la valorització (inclosa l'energètica), i conclou amb l'abocament, l'opció menys desitjable pel seu impacte negatiu sobre el medi ambient i la salut. Per això, aquesta Associació no ha dubtat a sumar-se, un cop més, a la Setmana Europea de la Prevenció de Residus 2018, que se celebrarà del 17 al 25 de novembre, per tal d'evidenciar, igual que ja va fer l'any passat, la seva decidida aposta per promoure la reducció, com a primer esglaó per avançar cap a una gestió més sostenible dels residus.

En aquest marc, les empreses que conformen l'associació (10 a Espanya i 1 a Andorra) duran a terme diferents activitats, majoritàriament en la seva àrea d'influència geogràfica, orientades cap al consum responsable i la menor generació de deixalles, contribuint d'aquesta forma a posar límit a les males pràctiques d'un sol ús, pròpies d'una model lineal i de consum irresponsable i insostenible.

L'economia circular protagonitzarà les accions a desenvolupar, en què es recordarà la importància d'aprofitar al màxim els productes a través de la reutilització i de participar activament en el sistema de recollida selectiva per promoure el reciclatge de les diferents tipologies de residus, reservant la valorització energètica a la fracció no reciclable, un sistema amb el qual s'aprofita, d'una forma neta i respectuosa amb l'entorn, l'energia continguda en les escombraries per a la seva conversió en calor i electricitat, alhora que es propicia una menor dependència de els combustibles fòssils. Així, les plantes integrades a AEVERSU van valoritzar l'any passat 2.566.647 tones de deixalles no reciclables, generant a partir dels mateixos 1.997.198 MWh d'energia, suficient per proveir a aproximadament mig milió d'habitatges.

 

pedagogia verda

La planta de SIRUSA, situada a Tarragona, participa el dia 15 a les XXVI Jornades Científiques que organitza el grup ecologista "Mediterrània" sota el lema "Economia circular: utopia o realitat?". El director-gerent, Armengol Grau, formarà part de la taula rodona de clausura.

En línia amb el pla d'acció d'edicions anteriors, i amb una clara vocació pedagògica, la planta de TIRME, que dóna servei a Palma de Mallorca, durà a terme el dia 25, al Centre d'Informació i Educació Ambiental del Parc de Tecnologies ambientals, una jornada de sensibilització en la qual participaran diferents centres escolars de l'illa. Com a novetat, en aquesta ocasió comptaran amb l'ajuda de VERRRRD, protagonista del seu últim vídeo infantil, en el qual es fa un repàs per les quatre erres que protagonitzen la correcta gestió dels residus: Reduir, Reutilitzar, Reciclar i Recuperar Energèticament.

https://www.youtube.com/watch?v=SppKL3sw9Hc  (versió curta)

https://www.youtube.com/watch?v=rKg2wknFH5g  (versió llarga)

CTRASA, que opera Andorra, desenvoluparà una jornada formativa sobre gestió de residus perillosos que impartirà l'empresa SUEZ, en clara sintonia amb la temàtica central de la Setmana Europea de la Prevenció 2018, i el públic objectiu estarà conformat pels productors, gestors i operaris de les deixalleries. De forma complementària, projectarà la pel·lícula WALL-E, a la qual han estat convidades totes les escoles. Els escolars seran obsequiats amb un “cub boig” de fusta.

Per la seva banda, SOGAMA ha decidit unir-se a aquesta iniciativa amb la campanya "Reduir per sumar". En aquest marc, sota el títol "Saborós reciclatge", difondrà un llibre en què es recullen més de 60 receptes de cuina amb sobres de menjars, que han estat aportades pels interns del centre penitenciari de Monterroso (Lugo), dins del seu programa específic "No malmetis el menjar", emmarcat al seu torn en un projecte global de reinserció social. Així mateix, traurà a la llum un manual de bones pràctiques sobre consum responsable i impartirà xerrades formatives en tots els centres educatius pertanyents als ajuntaments més pròxims al seu complex mediambiental de Cerceda. També distribuirà material didàctic específic sobre gestió de residus entre les escoles protagonitzat per "Us Bolechas", famosos personatges de ficció en la literatura infantil gallega.

Aquests són només alguns exemples de les diverses activitats que totes les empreses adscrites a AEVERSU duen a terme en l'àmbit de l'educació ambiental aplicada a residus.