SIRUSA
Servei d'Incineració dels Residus Urbans S.A.
Responsabilitat Social

Com a empresa pública SIRUSA es va plantejar des de l'inici oferir el servei de gestió dels residus urbans amb un cert valor afegit, i això ho ha anat realitzant des de la base de la responsabilitat, tant a la feina com cap a la societat que l'envolta ja la qual presta un servei. La gestió eficient, el compromís amb el medi ambient i la sostenibilitat, avalada per la certificació ambiental ISO 14001 assolida l'any 2003 i revalidada anualment, així com la transparència informativa, constitueixen els principis fonamentals de l'empresa.

L'acció desenvolupada per assolir els objectius compta amb dos pilars: la Investigació (en Ciència i Tecnologia per tal de millorar la gestió i garantir la sostenibilitat) i la Responsabilitat Social Corporativa en relació a l'entorn (transparència informativa i compromís amb l'educació ambiental).

 
Compromís amb l'Entorn

SIRUSA es compromet de forma directa amb la societat i realitza enquestes regularment per conèixer l'opinió pública i les demandes dels ciutadans. L'empresa col·labora en l'execució de programes d'educació ambiental i també col·labora amb la Universitat Rovira i Virgili en diferents àmbits de cooperació científica i tècnica.

 
Sensibilització Ambiental

SIRUSA sempre ha estat compromesa amb les activitats d'educació ambiental, sigui en programes de divulgació desenvolupats per iniciativa pròpia, a través de mitjans de comunicació o donant suport a accions concretes, mitjançant l'execució de campanyes puntuals, o bé a través d'entitats de la societat civil i donant suport al desenvolupament de programes d'actuació.

En aquest marc, SIRUSA ha portat cap endavant diferents campanyes de divulgació sobre flora i fauna de la zona, arbres centenaris de la província, o una sèrie dels principals aspectes crítics del medi ambient (aigua, residus, principals fonts de contaminació, etc).

També cal destacar l'acció divulgativa realitzada per membres de SIRUSA a través de fòrums especialitzats (nacionals, estatals i internacionals), on s'explica l'experiència del model de gestió integral, transparent i de conducta responsable, a més dels resultats de les investigacions promogudes per iniciativa pròpia.

 
Premis

L'any 2009 SIRUSA va instaurar un premi per al municipi mancomunat que efectués durant tot l'any la millor recollida i qualitat de facció orgànica.

El guardó s'integra en els premis Ones, que anualment concedeix l'entitat ecologista Mediterrània i es lliuren al juny, commemorant del Dia Mundial del Medi Ambient. El premi constitueix un estímul per als ajuntaments.

 
Visites

La política de portes obertes ha regit des de l'inici de l'activitat de valorització energètica dels residus.

Els centres escolars i les entitats de la societat civil de l'entorn que així ho sol·liciten, poden visitar les instal·lacions. El programa de visites, gestionat amb la col·laboració d'entitats ambientalistes, té com a resultat el pas d'aproximadament un miler de persones a l'any per conèixer les instal·lacions.

Com a referent científic, per l'activitat que desplega, SIRUSA també rep la visita de nombroses universitats que busquen la constatació del rigor científic en la pràctica industrial, a més de poder comprovar com es promou la investigació, el desenvolupament i la innovació.

D'altra banda, també cal destacar la identitat de les instal·lacions com a referent mundial, cosa que ha aconseguit que vinguin a la planta de Tarragona delegacions asiàtiques, centreamericanes, europees, entre d'altres, per conèixer sobre el terreny el model de gestió impulsat, desenvolupat i implantat a SIRUSA.