SIRUSA
Servei d'Incineració dels Residus Urbans S.A.
Dijous, 31 de maig del 2018
La Confederació Europea de valorització energètica celebrarà el seu congrés a Bilbao
04cf5c19685a3ed744b0e31e7588aff20020b77d

Bilbao acollirà els dies 20 i 21 del proper mes de setembre la novena edició del Congrés que promou la Confederació Europea d'Empreses de Valorització Energètica (CEWEP), en la qual s'integra l'Associació Espanyola AEVERSU. De fet, el president d'aquesta última, Rafael Guinea Mairlot, és un dels vicepresidents de la primera, circumstància que possibilita majors sinergies i una estreta connexió i col·laboració entre ambdues, permetent dur a terme un treball conjunt orientat a reforçar el potencial que la valorització energètica de la fracció no reciclable dels residus té en un marc d'economia circular.

Després del sopar de benvinguda, que tindrà lloc el dia 19 al Museu Guggenheim, i en la qual estarà present l'alcalde de Bilbao, acompanyat pels presidents de CEWEP i AEVERSU, Paul De Bruycker i Rafael Guinea respectivament, les dues següents jornades es desenvoluparan al Centre de Conferències Euskalduna. A les sessions es donaran a conèixer les principals novetats vinculades a un sector, el de la valorització energètica, que ha demostrat ser l'únic capaç de tancar el cercle d'aprofitament dels residus no reciclables, posant en valor la seva riquesa energètica i impedint el seu abocament, l'opció menys desitjable per la seva negatiu impacte sobre l'entorn i la salut pública.

Valor energètic amb abocament zero

D'acord amb les directrius comunitàries en la matèria, els països membres estan obligats a donar degut compliment a la jerarquia establerta en la gestió dels residus i que comença amb la prevenció i la reducció, seguides per la preparació per a la reutilització i el reciclatge, i complementades amb la valorització energètica de la fracció no reciclable, relegant l'abocament per a aquells deixalles que, donades les seves particulars característiques, no poden ser reciclats ni valoritzats material o energèticament.

En aquest context, la pretensió última és arribar a l'abocament tècnic zero; un objectiu del qual Espanya es troba molt allunyada a hores d'ara en comptar únicament amb 10 plantes de recuperació energètica, un nombre clarament insuficient donats els elevats índexs d'abocament a l’Estat espanyol, que ronden el 57%. Aquesta situació contrasta en gran manera amb l'experimentada en els països del nord d'Europa, ja que les seves altes taxes de reciclatge i valorització energètica, els permeten comptar amb uns índexs d'abocament inferiors al 3%, com és el cas de SIRUSA ja actualment.

La primera jornada de treball, que tindrà lloc el dia 20, abordarà, entre d'altres, diferents temàtiques vinculades a la legislació vigent en la matèria, la capacitat d'Europa per assolir els objectius establerts en matèria de residus i les conseqüències de la prohibició de la Xina a les importacions de deixalles, complementant-se amb algunes de perfil més tècnic com ara les millors tecnologies de valorització energètica disponibles, el potencial de la conversió de residus en energia en els sistemes de calefacció urbana TBC, la captura de carboni a partir de residus i el valor de les cendres resultants del procés.

També hi haurà un espai per a la comunicació, abordant una qüestió de plena actualitat i interès com són les fake news sobre el sector de la valorització energètica, que anirà a càrrec de Jeannine van de Grootevheen, directora de màrqueting i municipalitats AVR, al seu torn presidenta del grup de treball de Comunicació de CEWEP.

Zabalgarbi, referent

La protagonista del dia 21 serà la planta de Zabalgarbi, integrada a AEVERSU i punt de referència en el sector, igual que les altres 9 plantes espanyoles, a les quals caldria afegir la situada a Andorra.

Els participants al congrés tindran l'oportunitat de realitzar una visita tècnica a la planta per comprovar de primera mà la seva operativa i constatar el rigorós compliment de la legislació aplicable. Aquesta instal·lació aconsegueix transformar cada any 225.000 tones de residus no reciclables en energia suficient per abastir al 30% de les llars biscaïnes, constituint tot un exemple d'economia circular. De fet, produeix anualment l'electricitat equivalent al consum del metro de Bilbao durant 7 anys i ho fa utilitzant deixalles no reciclables que, d'una altra manera, acabarien la seva vida útil en abocador i que haguessin generat un 175% més d'emissions de gasos d'efecte hivernacle.

A més de tot això, cal destacar que Zabalgarbi ha estat la primera planta de valorització energètica d'Europa que rep la qualificació HPR (Highly Protected Risk), un reconeixement amb què s'enalteix la mitigació i minimització dels riscos inherents a la indústria.

Més informació a http://www.cewep.eu/2018/05/03/congress-2018-description/