SIRUSA
Servei d'Incineració dels Residus Urbans S.A.
Dimecres, 21 de març del 2018
SIRUSA balanç de la gestió dels residus a 2017
559b74f9b0d3bdb8e2c303ee889a7cd3a06aa824

La majoria dels residus gestionats per SIRUSA són valoritzats directament a la planta. Una altra part són tractats mitjançant gestors autoritzats, dels quals es retorna a SIRUSA la fracció rebuig.

Les tones totals de residus gestionats durant l’any 2017 van ser 156.535. De la totalitat de les entrades se’n van valoritzar energèticament 139.991 tones, un 3,78 % menys que a 2016 degut al major poder calorífic dels residus fruit de la recollida selectiva.

La disponibilitat de la planta ha estat del 94,64 %, superior als 93,78 % de 2016. Aquest paràmetre mesura la totalitat d’hores d’un any (8.760 hores) respecte les quals realment la planta ha estat operativa. Aquesta dada mostra que el manteniment de la planta és molt bo i la operació és òptima, des d’aquesta perspectiva. A la memòria dels indicadors ambientals es presenten la resta de paràmetres que garanteixen el control sobre aquesta instal·lació i el seu funcionament.

Un altre indicador de l’augment de PCI és que amb menys tones valoritzades energèticament es genera més electricitat

Valorització de subproductes

SIRUSA genera bàsicament tres tipus de materials valoritzables: Ferralla (2.973 tones), que s’extreu de les escòries i es valoritza per un gestor autoritzat; Alumini (380 tones), també extret de les escòries i  valoritzat per un gestor autoritzat; finalment l’escòria estabilitzada, que es valoritzada a través de VECSA (http://www.vecsa.es, una empresa participada per SIRUSA) que la comercialitza com ESCOGRAVA (22.627 tones).

L’escograva és un àrid format principalment per materials ceràmics, formigó, sorra i vidre. És un material granular amb uns usos recomanats, com són: material de subbase de ferms, formació de terraplens i altres rebliments. És també un material adequat per a la restauració d'àrees degradades per activitats extractives, donant compliment a l’Ordre de 15 de febrer de 1996 de la Generalitat de Catalunya, de valorització d’escòries.

L’únic residu no valoritzable d’aquest tipus d’instal·lacions són les cendres volants. Aquest material procedeix del sistema de neteja de gasos. L’any 2017 es van generar 3.966 tones de cendres, que representa un 2,8% residual respecte al 100 per cent dels residus valoritzats a la planta, energèticament o com a subproductes. Aquesta fracció és l’única que va a l’abocador, com a sistema final d’eliminació.

Aquest resultat evidencia que els ajuntaments mancomunats estan notablement per sota del 10% del límit que es fixa la Unió Europea com un objectiu a assolir l’any 2030 respecte a la deposició als abocadors.