SIRUSA
Servei d'Incineració dels Residus Urbans S.A.
Dimarts, 16 de gener del 2018
CEWEP: el retard en l'aplicació dels objectius de reducció d'abocament amenaça la implementació de l'economia circular
48218a066d3a6b1b7d296c1c6d6bf85d36298dfc

AEVERSU, 17 de gener de 2018.- La Confederació Europea de Plantes de Valorització Energètica (CEWEP), entitat en la qual s'integra l'Associació Espanyola d'Empreses de Valorització Energètica (AEVERSU) de la qual SIRUSA n’és membre, adverteix que la demora en l'aplicació dels objectius de reducció d'abocament suposa una amenaça per a la correcta implementació de l'economia circular.

En un comunicat fet públic, l'organització europea insisteix que reduir l'abocament no ha de suposar per als Estats membres un llast, sinó una oportunitat per millorar els seus sistemes de gestió de residus que, en tot cas, han de complir de forma rigorosa amb la jerarquia comunitària. Aquesta s'inicia amb la prevenció, segueix la preparació per a la reutilització i el reciclatge, per donar pas a la valorització (material i energètica) i finalitza amb l'abocament, l'opció menys desitjable per la seva negatiu impacte sobre el medi ambient i la salut pública .

CEWEP recorda que l'objectiu inicial de reducció d'abocament fins al 10% el 2030, contemplat en el seu moment en el paquet europeu d'economia circular, es demora ara en cinc anys, és a dir, fins a 2035, amb una ampliació de cinc anys per aquells països que el 2013 haguessin enviat a abocador el 60% (o més) dels seus residus urbans. Un objectiu que, fet i fet, resulta clarament menys ambiciós que l'estipulat en el seu moment pel Parlament Europeu, fixat en el 5%.

Les ciutats a les que presta servei SIRUSA ja compleixen actualment amb l'objectiu, en enviar a abocador només el 3% després valoritzar els residus de la fracció resta, o rebuig de la recollida selectiva, sigui amb la recuperació d'energia, de materials fèrrics i de les escòries.

 

EL DESENVOLUPAMENT SOSTENIBLE, EN RISC

Amb aquestes premisses tot apunta que, fins l'any 2040, l'abocament no es reduirà significativament a Europa, circumstància que impedirà el correcte desenvolupament d'una política adequada orientada cap a la gestió sostenible dels residus i la lluita contra aquest gran repte plantejat pel canvi climàtic.

En aquest sentit cal assenyalar que evitar l'abocament, i per tant les emissions de CO2, contribuiria en gran mesura a donar degut compliment a l'Acord de París, tota vegada que a la Unió Europea, segons dades de CEWEP, s'han enterrat en abocador més de 60 milions de tones de residus urbans que han generat al voltant de 100 milions de tones de CO2 equivalent.

Amb un termini de temps tan dilatat, la Confederació té por de la inacció dels Estats membres i reclama establir metes provisionals per 2025 i 2030, assegurant amb això que s'adopten les mesures necessàries per arribar al tan anhelat 10%. A més, una situació d'aquestes característiques constituiria, segons la seva opinió, una oportunitat perduda per dur a terme un correcte tractament dels residus i alentiria les inversions necessàries per garantir el creixement econòmic i l'ocupació verda. Així mateix, alerta del perill que suposaria el trasllat de deixalles a aquells països on se segueixi permetent l'abocament, extrem que hauria de ser vigilat per tal que evitar que es converteixin en els "abocadors d'Europa".

 

LA VALORITZACIÓ ENERGÈTICA, CLAU EN L'ECONOMIA CIRCULAR

La recuperació energètica de la fracció no reciclable dels residus compleix un paper essencial en l'economia circular en posar en valor, a través de la conversió en electricitat i calor, aquella part dels residus que, de no seguir aquesta via, acabarien la seva vida útil en un abocador, amb els problemes associats de contaminació. No en va les plantes d'aquestes característiques existents a Europa permeten subministrar energia elèctrica a 18 milions d'habitants i calor a 15,2 milions, disminuint amb això l'alta dependència dels combustibles fòssils.

No s'ha d'oblidar que les plantes modernes de valorització energètica, caracteritzades per la seva solidesa, robustesa i alta eficiència, constitueixen, després de les fases de prevenció, reutilització i reciclatge, el millor antídot contra el vessament i les seves nefastes conseqüències per a la sostenibilitat present i futura.

Tenint en compte la importància transcendental del reciclatge, CEWEP advoca per un reciclatge de qualitat, i no merament quantitatiu, que generi la confiança necessària en el mercat per substituir matèries primeres verges i contribueixi a transitar cap a l'economia circular, possibilitant la transformació de residus en recursos.

En el cas d'Espanya, cal assenyalar que el nostre país encara aboca el 55% de les escombraries que produeix, de manera que la valorització energètica només suposa un 12%, percentatge que ha de ser incrementat si es vol avançar cap a un futur sostenible.

Les 11 plantes associades a AEVERSU tracten anualment de l'ordre de 2 milions i mig de tones de residus no reciclables, produint l'energia suficient per proveir 450.000 llars.