SIRUSA
Servei d'Incineració dels Residus Urbans S.A.
Dissabte, 18 de novembre del 2017
La prevenció de residus, ferma aposta d'AEVERSU
dd00a4a071d1ffd1d542bcaabbfaaa2c5695acdd

Aeversu, a 17 de novembre de 2017.- Les plantes integrades a AEVERSU (Associació Espanyola d'empreses de Valorització Energètica dels Residus Sòlids Urbans) aposten de forma decidida per la prevenció i la reducció com a suports inequívocs d'una gestió sostenible dels residus.

Prenent com a referència la màxima que "el millor residu és el que no es produeix", l'organització apel·la a la necessitat que els esforços de les administracions, les empreses i els ciutadans se centrin precisament a generar menys deixalles, a aprofitar al màxim els productes i a fomentar el seu reciclat, a través d'una correcta segregació dels mateixos en origen i posterior dipòsit en els contenidors corresponents, tancant així el cercle de la seva recuperació.

No obstant això, i tenint en compte que hi ha tipologies de residus que no es poden reciclar, la funció de les plantes de valorització energètica s'orienta precisament a posar en valor la fracció no reciclable i evitar que aquesta acabi dipositada en abocador, amb el consegüent risc per al medi ambient i la salut pública.

I això és precisament el que han fet des de fa anys les 11 plantes adscrites a AEVERSU (10 a Espanya i 1 a Andorra): complementar el principi de les tres erres (reducció, reutilització i reciclatge) i aprofitar, d'una forma neta i respectuosa amb l'entorn, la part que no es pot valoritzar en fases anteriors, recuperant l'energia continguda en aquests residus. Una operativa perfectament assentada als països del nord d'Europa i que ha fet possible que aquests es distingeixin per haver aconseguit altes cotes de reciclatge i baixos índexs d'abocament, inferiors al 4%.

A Espanya, on la implantació de la valorització energètica és encara deficient, l'ús de l'abocador es dispara fins al 55%, una situació preocupant per al benestar i qualitat de vida de la ciutadania.

Campanyes dinàmiques a favor de la reducció
I en aquest ferm compromís amb la reducció de residus, i prenent com a referència la Setmana Europea de la Prevenció 2017, que se celebra entre el 18 i el 26 de novembre, diverses plantes adscrites a AEVERSU han volgut dur a terme diverses iniciatives per evidenciar el seu suport a la primera i més important R, la Reducció.

Alguns exemples podrien trobar-se a la planta catalana de SIRUSA, que incrementarà les seves accions divulgatives entorn de la correcta recollida selectiva en origen per fomentar l'adequat ús dels diferents contenidors habilitats en les vies públiques, prestant especial atenció a la segregació de la part orgànica per a la seva conversió en compost, un adob natural d'excel·lents propietats per al sòl. L'objectiu últim, tal com asseguren els seus representants, és evitar la presència d'impropis en els recipients i, d'aquesta forma, garantir un reciclat de major qualitat.

TIRME és una altra de les plantes que intensificarà els seus esforços educatius en aquestes dates, si bé explica durant tot l'any amb un ambiciós programa de conscienciació ambiental dirigit a diferents sectors socials per propiciar la seva major implicació en la correcta gestió dels residus. Visites a les seves instal·lacions, enriquides amb jocs i dinàmiques dirigides als més petits, constitueixen algunes de les activitats a realitzar els pròxims dies.

Per la seva banda, SOGAMA se centrarà en la reducció del desaprofitament alimentari i, amb tal fi, durà a terme tallers i xerrades dirigides a alumnes de Batxillerat per sensibilitzar-los entorn de la ingent quantitat de menjar que acaba cada dia en la galleda de les escombraries i possibilitar que aquests duguin a terme una tasca educativa en el seu entorn familiar i social més immediat. El lema: "Amb el menjar no es juga. No tiris aliments!"

En definitiva, petits gestos que pretenen convertir-se en grans accions per fer front a la ingent producció de residus, dispensant-los el tractament adequat conforme als preceptes de l'economia circular i el seu principal vaixell almirall, el criteri multierre: repensar, redissenyar, refabricar, redistribuir, reparar, reduir, reutilitzar, reciclar i recuperar energèticament la fracció no reciclable.