SIRUSA
Servei d'Incineració dels Residus Urbans S.A.
Dijous, 2 de novembre del 2017
EUROCITIES dóna suport a la valorització energètica de la fracció no reciclable dels residus per la seva contribució a l'economi
5f02339e358a4b53bb48352fb5af7eb6ff4147a3

AEVERSU, a 2 de novembre de 2017.- En un comunicat emès per Eurocities, aquesta entitat aposta per la ferma aplicació del principi jeràrquic de gestió de residus com a garantia per avançar cap a la sostenibilitat i cap a un model de desenvolupament definit per l'economia circular.

En aquest sentit, es mostra convençuda que els països més avançats i compromesos amb la protecció del medi ambient i el benestar de la població promouran el reciclatge de forma prioritària, sense oblidar que la valorització energètica de la fracció no reciclable constitueix un element essencial en tot sistema de gestió de residus per la seva capacitat per generar electricitat i calor a partir d'un rebuig que, de no seguir aquest camí, estaria condemnat a acabar la seva vida útil a l’abocador, amb el consegüent risc de contaminació.

En relació amb la posició de la Comissió Europea sobre el paper que la conversió de residus en energia té en l'àmbit de l'economia circular, Eurocities proclama la necessitat de dur a terme un tractament segur i eficient de les deixalles que respecti el medi ambient però que, al mateix temps, generi recursos, sent la valorització energètica un mètode fiable i eficient per a aquella part de les escombraries que no pot reintroduir-se a l'economia circular a través de la reutilització i el reciclatge.

Advoca per la prevenció, la reducció, la reutilització i l'adequada recollida selectiva dels diferents materials recuperables (vidre, metalls, paper i cartró, etc.), ja que, amb això, es contribueix a l'estalvi d'energia i matèries primeres. No obstant això, i després d'haver primat aquesta gestió, insta a respectar la normativa vigent i atorgar a la valorització energètica el paper que li correspon, evitant amb això que els residus no reciclables, però amb potencial calorífic, acabin malgastats en abocador, amb les consegüents emissions de CO2 a l'atmosfera.

Insisteix que no hi ha mecanismes de reciclatge per a determinades deixalles complexes i que, per tant, les autoritats municipals queden obligades, d'acord amb la normativa vigent, a donar un correcte tractament a aquestes fraccions, havent de comptar per a això amb la infraestructura necessària.

Així mateix, demanda a la Unió Europea una definició més clara sobre normes de qualitat per al material reciclat i un treball addicional sobre el disseny ecològic per tal d'assegurar que es compleixin amb els estàndards de reciclatge.

 

Limitar l'abocament, una prioritat

Eurocities també es refereix explícitament a l'article 28 de la Directiva Marc de Residus, destacant la necessitat que els Estats membres disposin de plans específics de gestió de residus. Assenyala que, en alguns casos, ja s'ha establert la prohibició de dipositar a l’abocador les fraccions que encara tenen poder calorífic; per aquest motiu l'entitat dona suport a la limitació gradual d'abocament de residus municipals al 10% per a l'any 2030, segons la proposta establerta per la Comissió Europea (cal recordar que Espanya compta encara amb unes taxes d'abocament situades en el 55%), destinant a abocador les deixalles inerts i d'altres que no puguin ser valoritzats material o energèticament (el que es coneix com abocament tècnic zero).

Així mateix, l'organització es refereix a les cendres resultants del procés de valorització energètica, quantificades en el 20%, i que contenen elements de gran interès com ara metalls, zinc, fòsfor i altres materials amb possibilitats de ser utilitzats en la construcció, d'aquí que doni suport al desenvolupament de mètodes i tecnologies per posar en valor aquests materials.

Ja per finalitzar l'entitat sol·licita que les plantes de valorització energètica amb sistemes de calefacció i producció d'electricitat, amb una funció destacada en els sistemes de gestió de residus sostenibles, s'integrin de forma harmoniosa en l'àmbit local i regional i que, per tant, s'ubiquen preferentment en emplaçaments amb connexió a xarxes de calefacció ja existents o a instal·lacions industrials amb demanda de calor.

És per això que anima la Comissió Europea a desenvolupar directrius en l'àmbit europeu, i en col·laboració amb les autoritats locals, sobre com integrar aquestes plantes en les xarxes locals de calor i electricitat per aprofitar tot el seu potencial en benefici de la comunitat.

 

Sobre Eurocities

Es tracta d'una organització no governamental fundada el 1986 per sis grans ciutats (Barcelona, ​​Birminghan, Frankfurt, Lió, Milà i Rotterdam), que a dia d'avui aglutina 135 de les majors urbs d'Europa.

Compta amb sis fòrums temàtics, una plataforma per compartir coneixements i intercanviar idees i treballa amb diverses institucions de la Unió Europea per respondre als reptes comuns que afecten el dia a dia dels europeus.

El seu principal objectiu és precisament reforçar l'important paper que els governs locals haurien de tenir en una estructura de governança multinivell. Entre altres accions, compta amb cinc grups de treball en l'àmbit mediambiental: residus, sorolls, zones verdes i biodiversitat, aigua, qualitat de l'aire, canvi climàtic i eficiència energètica.

Més informació a eurocities.eu