SIRUSA
Servei d'Incineració dels Residus Urbans S.A.
Dijous, 11 de maig del 2017
SIRUSA, una de les 3 empreses més sostenibles en l’àmbit energètic, segons la Jornada de Valls
e4913e7d561d8b52a14a8aef58367970a8fb6765

L’adjunt a gerència del Servei d’Incineració de Residus Urbans SA (SIRUSA), Armengol Grau, va participar el dimarts 9 de maig en el 2n Workshop d’Energia i Empresa, celebrat a la Casa de Cultura de Valls, on va exposar l’experiència i les xifres de SIRUSA al primer bloc temàtic de la Jornada sota l’epígraf “Claus per l’estalvi i reducció de costos”, on s’enquadraven 3 empreses qualificades com les més sostenibles (a més de SIRUSA van participar Bioquat Consultoria Energètica i el Consorci d’Aigües de Tarragona, CAT).

En primer lloc va contextualitzar el què suposa l’energia en el procés de valorització energètica dels residus, tant com a producció com en l’autoconsum. Els treballs de recerca que han permès convertir el què eren despeses en ingressos, per incorporar elements residuals del procés a l’economia circular, com les escòries que abans anaven a abocadors i ara es venen com a matèria primera.

Grau va exposar els eixos del Pla Director, que s’està confeccionant per fer front als propers 25 anys de funcionament de la planta, en un moment de transició energètica en què s’avalua la incorporació del desplegament d’una xarxa de vapor.

També va apuntar el fet que els municipis de la Mancomunitat ja han assolit l’objectiu de la Directiva Europea que fixa per a 2030 que els residus a abocador siguin del 10%, ja que a SIRUSA, després de totes les valoritzacions, actualment el residu és del 3%, i s’estudia la seva reutilització, en el camí cap al residu zero.

La Jornada plantejava com objectiu donar a conèixer i donar resposta al teixit empresarial de Valls i el seu entorn sobre l’eficiència energètica i la sostenibilitat ambiental, així com la importància de reduir costos en matèria d’energia. Es va dividir en quatre sessions, a banda de la inauguració que va fer Albert Batet, alcalde de Valls; i la cloenda, a càrrec de Miquel Àngel Bové, vicerector de Transferència i Innovació de la UR, i Joan Carles Solé, regidor d’Empresa i Ocupació de l’Ajuntament de Valls i president de Vallsgenera.

El adjunto a gerencia del Servicio de Incineración de Residuos Urbanos SA (SIRUSA), Armengol Grau, participó el martes 9 de mayo en el 2º Workshop de Energía y Empresa, celebrado en la Casa de Cultura de Valls, donde expuso la experiencia y las cifras de SIRUSA al primer bloque temático de la Jornada bajo el epígrafe "Claves para el ahorro y reducción de costes", donde se encuadraban 3 empresas calificadas como las más sostenibles (además de SIRUSA participaron BioQuat consultoría Energética y el Consorcio de Aguas de Tarragona, CAT).

En primer lugar contextualizó el que supone la energía en el proceso de valorización energética de los residuos, tanto como producción como en el autoconsumo. Los trabajos de investigación que han permitido convertir lo que eran gastos en ingresos, para incorporar elementos residuales del proceso a la economía circular, como las escorias que antes iban a vertederos y ahora se venden como materia prima.

Grau expuso los ejes del Plan Director, que se está confeccionando para hacer frente a los próximos 25 años de funcionamiento de la planta, en un momento de transición energética en el que se evalúa la incorporación del despliegue de una red de vapor.

También apuntó el hecho de que los municipios de la Mancomunidad ya han alcanzado el objetivo de la Directiva Europea, que fija para 2030 el límite del 10%  para los residuos en vertedero,  ya que en SIRUSA, tras todas las valorizaciones, actualmente el residuo es sólo del 3%, y además se estudia su reutilización, en el camino hacia el residuo cero.

La Jornada planteaba como objetivo dar a conocer y dar respuesta al tejido empresarial de Valls y su entorno sobre la eficiencia energética y la sostenibilidad ambiental, así como la importancia de reducir costes en materia de energía. Se dividió en cuatro sesiones, además de la inauguración que efectuó Albert Batet, alcalde de Valls; y la clausura, a cargo de Miguel Ángel Bové, vicerrector de Transferencia e Innovación de la UR, y Juan Carlos Solé, concejal de Empresa y Empleo del Ayuntamiento de Valls y presidente de Vallsgenera.