SIRUSA
Servei d'Incineració dels Residus Urbans S.A.
Divendres, 21 de abril del 2023
Aprofitem Sant Jordi per fomentar la circularitat del paper
18120c425acfaadf60c8fc55c50f1dbe653a4440

El paper és un material que sovint donem per segur i usem de forma excessiva. Malgrat que la seva principal matèria prima és renovable, s’estima que per fabricar una tona de paper s’utilitzen al voltant de 17 arbres, que un cop talats deixen de proporcionar l’oxigen que necessitem per respirar —un arbre proporciona l’oxigen que consumeixen tres persones al dia—. És per això que fer un ús responsable del paper, com evitar-ne el malbaratament i separar-lo al contenidor corresponent, aporta beneficis també a la nostra salut i al medi ambient.

"La reutilització és com fer màgia: converteix unes coses en altres"

Des d’una perspectiva d’economia circular, la prioritat ha de ser allargar la vida dels materials per reduir-ne l’extracció de la natura i minimitzar la generació de residus. Un cop el producte ja s'ha utilitzat, el següent pas és la recollida selectiva i, en aquest cas, els residus de paper i el cartró els hem de dipositar al contenidor blau perquè se’ls pugui donar una nova vida a través del reciclatge en forma d'un nou producte. Per exemple, s’estima que amb vuit caixes de cereals es pot fabricar un llibre.

Però quan parlem de llibres, el paper agafa una nova dimensió, material i sentimental. Un llibre es pot llegir una vegada i una altra i es pot voler conservar com un tresor. Però també es pot fer circular, perquè no acumuli pols a la prestatgeria: regalant-lo a família i amistats, a una biblioteca, a una entitat social; deixant-lo en espais de bookcrossing, com el que actualment tenim a SIRUSA, i fins i tot, es pot vendre o intercanviar en circuits de segona mà, on es pot adquirir a un preu inferior que si fos nou. L'economia circular és, al cap i a la fi, una intersecció entre aspectes mediambientals i econòmics.


Sant Jordi a la PVE

Enguany, per celebrar la diada de Sant Jordi, la plantilla de la Planta de Valorització Energètica de la MANCOMUNITAT PER A LA GESTIÓ INTEGRAL DE RESIDUS ha organitzat un intercanvi de llibres. Ha estat una iniciativa molt participada, ideal per donar una nova vida a novel·les i altres volums que s’acumulaven a les prestatgeries i per compartir gustos i recomanacions literàries entre companys i companyes!