SIRUSA
Servei d'Incineració dels Residus Urbans S.A.
Dimarts, 14 de març del 2023
Consumir menys i millor
f0c2578e59ced6857bda446722fba073e9e13302
Les nostres decisions que poden marcar grans diferències

Només quan dediquem una estona a valorar les nostres accions i decisions, les podem prendre de forma conscient. Quants productes comprem per inèrcia? Per què optem per un article o servei i no pel de la competència? Per l’import, la imatge que projecta la marca, la publicitat? O perquè és un preu just, pels valors de l’empresa, per la qualitat contrastada del producte? Cada adquisició que fem hauria d’anar acompanyada d’una petita reflexió.


Fa quaranta anys, l’ONU va instituir el 15 de març com el Dia Mundial dels Drets del Consumidor, data que ha evolucionat cap al Dia del Consum Responsable. Per dir-ho així, es tracta de reivindicar els drets que tenim com a consumidores i consumidors, i recordar els deures que ens pertoquen com a societat.


Les nostres decisions poden marcar grans diferències, perquè si el mercat es regula segons l’oferta i la demanda, hem de procurar demanar bé. Conèixer els drets ens permet exigir que es respectin. Per exemple, entenent l'etiqueta d’un producte o les condicions d’una garantia legal, i identificant si la informació és acurada i que compleix la normativa.


Les R's de la sostenibilitat

El mantra ‘reduir, reutilitzar i reciclar’ simplifica el consum responsable a una perspectiva material i al deure individual de la ciutadania, però aquest inclou molts més aspectes, com l’impacte mediambiental en tot el procés de producció i distribució, o els valors ètics que ostenta a l’empresa comercialitzadora. Consumim de forma responsable quan apostem per la prevenció de residus, limitem la petjada de carboni, lluitem contra el malbaratament o quan tenim en compte els valors ètics i solidaris dels agents productors de béns i serveis.


No és consum responsable, en canvi, quan adquirim més del que necessitem, especialment si s’acabarà llençant per una curta vida útil. Tampoc ho és quan consumim béns i productes d’empreses que es lucren o que participen de l’explotació laboral, provocant un excessiu impacte ambiental o realitzant altres actuacions il·lícites. Ni quan legitimem companyies que perpetuen estereotips discriminatoris d’un o més col·lectius o que s’aprofiten de la globalització per trepitjar els drets humans. Per aquest motiu, la erra més important de totes és la que ens convida a “repensar” les accions i les decisions: deixar d’actuar per inèrcia i fer-ho amb propietat.


Empoderem-nos com a consumidores i consumidors: com més informació tinguem, les nostres decisions seran més conscients!





Pau Ricomà

President de la MANCOMUNITAT DE GESTIÓ INTEGRAL DE RESIDUS URBANS