SIRUSA
Servei d'Incineració dels Residus Urbans S.A.
Divendres, 31 de maig del 2019
AEVERSU reuneix els gerents a Galícia per visitar la nova planta de Sogama
4571d345596f2457d582ebca38a2bd28a2ab79d0

El director de SIRUSA, Armengol Grau Franquet, va participar en la reunió de gerents i representants de les plantes adscrites a AEVERSU (Associació Espanyola d'Empreses de Valorització Energètica de Residus Urbans) que es va celebrar el 30 de maig a la seu de Sogama, a Cerceda , per conèixer la nova planta de recuperació de materials, el seu funcionament i les singularitats.

Després de la reunió del col·lectiu per abordar diferents assumptes relatius a la gestió de l'Associació, van efectuar un recorregut guiat pel complex industrial en què van estar acompanyats pel president i director general de l'empresa pública, Javier Domínguez i Isidro García respectivament.

Al llarg del circuit van poder comprovar les obres de remodelació de l'antiga planta de reciclatge, tractament i elaboració de combustible, així com l'operativa de la nova planta de recuperació dels materials continguts a les escombraries.

En línia amb la indústria 4.0, aquesta instal·lació, que va posar-se en marxa al novembre de 2018 i  va suposar la primera fase d'ampliació del complex mediambiental; d’aquesta manera esdevé en una fita de la innovació tecnològica aplicada a residus, en permetre la recuperació automatitzada d'11 tipologies de materials continguts a les escombraries, que s'envien als centres recicladors per ser transformats en nous productes, contribuint amb això a l'estalvi d'energia i matèries primeres.

El projecte d'ampliació del complex de Sogama, al qual s'ha destinat una inversió de 29 milions d'euros, culminarà a mitjans d'aquest any, convertint-se llavors en el més modern i eficient d'Europa, a més de referent per a la resta del món.

Amb aquesta millora, la companyia aconseguirà multiplicar per quatre la seva aportació al reciclatge i reduir l'ús de l'abocador a mínims, arribant el 2020 a l'abocament tècnic zero (10%), objectiu establert pel Parlament Europeu per a tots els Estats membres en l'horitzó de 2035.

 

Valorització energètica: abans que l'abocament

Per a aquella part dels residus que no es puguin reciclar, l'opció de tractament, d'acord amb la gestió jerarquitzada promulgada per Europa, és la valorització energètica, amb caràcter preferent sobre l'abocament, constituint aquest darrer l'alternativa menys desitjable donat el seu impacte negatiu per el medi ambient i la salut.

Les actuals plantes de valorització energètica, distingides per la seva robustesa i alta eficiència, constitueixen les infraestructures industrials sobre les quals pesa la normativa més rigorosa i sobre les quals hi ha més controls, garantint que tots els paràmetres d'emissió es trobin molt per sota dels límits legals. Aconsegueixen així posar en valor un residu que, d'una altra manera, seria desaprofitat, i ho fan a més amb totes les garanties mediambientals i per a la salut. Serveixi com a exemple que Sogama produeix l'electricitat equivalent al consum energètic del 12% de les llars gallecs.

A més de la Sociedade Galega do Medio Ambiente, formen part de AEVERSU, les següents plantes: Tirme, a les Illes Balears; Zabalgarbi, al País Basc; TRARGISA, Mataró, Tersa i Sirusa, a Catalunya; Remesa, a Melilla; Tircantabria, a Cantàbria; i Tirmadrid, a Madrid, a més de Ctrasa, situada a Andorra.