SIRUSA
Servei d'Incineració dels Residus Urbans S.A.
Dijous, 27 de octubre del 2016
RECUWATT 2016 qualitat temàtica i ponents de nivell
a147d1f0db929ec33f4c3ee2e68a4ced81e9dd6c
El Congrés Internacional RECUWATT 2016, organitzat conjuntament pel Consorci de Residus del Maresme, el Consorci de Residus del Vallès Oriental i el Consorci de Residus del Vallès Occidental, que compta amb el suport de l'Agència de Residus de Catalunya i la Fundació Fòrum Ambiental, tindrà lloc al Tecnocampus de Mataró els dies 27 i 28 d'octubre i s'ha erigit com a punt de trobada per excel·lència en la gestió sostenible dels residus.

Disposa d'un programa únic, en el qual s'inclouen continguts de màxima qualitat distribuïts en sis blocs temàtics; més d'una trentena de càrrecs institucionals i ponents del més alt nivell, donen resposta a les expectatives del sector.

Amb caràcter previ, el dia 26 es durà a terme una jornada preliminar que es destinarà exclusivament a les administracions locals i gestors de serveis públics amb la pretensió de cercar respostes a la gestió integrada dels residus a Espanya.

Els recursos dels residus

El dia 27 se celebrarà la inauguració, que anirà a càrrec del president del Consorci per al Tractament de RSU del Maresme i alcalde de Mataró, David Bot Pau, i estarà acompanyat pel president de la Federació de Municipis de Catalunya, vocal de la Junta de Govern de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies, i Alcalde de Pineda de Mar, Xavier Amor Martín, a més del president de l'Associació Catalana de Municipis i alcalde de Premià de Mar, Miquel Buch i Moya, i el conseller del Departament Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, Josep Rull i Andreu.

Després de l'acte inaugural de l'esdeveniment tindrà lloc una conferència singular a càrrec de Víctor Küppers, “Reflexionem amb humor”, a la qual seguiran quatre blocs temàtics d'especial interès.
  En el primer “Cap a l'eficiència i la sostenibilitat dels recursos”, que moderarà el President d'Honor de la Fundació per a l'Economia Circular, Jean Pierre Hannequart, s'abordaran els reptes i objectius de futur en la gestió de residus en un món de recursos escassos i cars, propiciant la reflexió i debat sobre el paper estratègic a desenvolupar pel sector en un marc d'economia circular. Per a això es comptarà amb les intervencions d'Antonis Mavropoulos, President Internacional Solid Waste Association (ISWA); Gunther Wolf, DG Environment, European Comission; i Antonio Valero, director general del Centre d'Investigació de Recursos i Consums Energètics (CIRCE) de la Universitat de Saragossa.

Sota la denominació “La responsabilitat col·lectiva de la gestió de residus”, s'obrirà un segon bloc en el qual es posarà en relleu la funció de l'educació, la comunicació, la transparència i els incentius econòmics. Moderat per Rafael Arjona, president de l'Associació Nacional d'Empreses Públiques de Medi Ambient (ANEPMA), participaran en el mateix Stéphane Arditi, Product & Waste Policy Manager, European Environmental Bureau (Federació Europea d'Organitzacions Ecologistes); Sandra Pina, directora Sustainable Brands Espanya (Comunicació per a la Innovació i la Sostenibilitat); Michal Len, director RREUSE (Plataforma Europea d'Empreses Socials de Reutilització, Reparació i Reciclatge); i José Antonio Corraliza, Catedràtic de Psicologia Social i Metodologia de la Universitat Autònoma de Madrid.

Després de degustar un àpat km 0 “Prova el nou Recuwatt”, s'obrirà el tercer bloc “Sistemes d'informació i sostenibilitat econòmica en la gestió de residus”, on es reflexionarà sobre la tecnologia, l'eficiència i s'exposaran les eines per a la gestió estratègica de la informació, la innovació i la millora dels serveis públics.

Moderat per Jordi Renom, president de l'Associació d'Enginyers Industrials de Catalunya, contempla les intervencions d'Esteve Almirall, director del Centre d'Innovació per a Ciutats ESADE; Climent Vilatersana, director general MOBA Espanya (Projecte Mawis Smart Waste); Josep Lluís Núñez, expert Smart Cities, Telefónica; i Víctor Martínez, director Gestió de Qualitat Urbana i Mobilitat, Aj. Sant Cugat del Vallès.

I ja en l'últim bloc, es desgranaran els detalls de la “Valorització energètica o com aplicar la jerarquia de residus”, donant una visió de les diferents tecnologies que permeten aprofitar l'energia continguda en les fraccions no reciclables, i assenyalant els avantatges, els inconvenients i l'adequació a les necessitats reals.

En aquest cas, exercirà com a moderador Rafael Guinea, President de AEVERSU (Associació Espanyola d'Empreses de Valorització Energètica de RSU), i es comptarà amb les aportacions de César Gimeno, director general de GHK, qui parlarà del nou projecte de Guipuzkoa; Volker Wiesendorf, d'Hitachi Zosen Inova, que donarà a conèixer les millores en el tractament de les escòries i la recuperació de metalls preciosos; i Christophe Cord'homme, ISWA Working Group Energy Recovery. Alternative Thermal Treatment.

La jornada es tancarà amb una visita al Castell de Santa Florentina, a Canet de Mar (una de les localitzacions de la sisena temporada de la famosa sèrie “Joc de Trons”).

Economia circular: canvi de paradigma
El dia 28 començarà amb la “Call for papers”, un apartat en el qual es recullen les millors presentacions d'entre totes les propostes rebudes pel comitè organitzador de Recuwatt i que van ser seleccionades pel seu caràcter innovador, disruptiu i valor afegit a la gestió de residus.

Sota la batuta de Joan Gaya, president de l'Associació Catalana d'Empreses de Valorització Energètica de RSU (ACEVERSU), en el mateix participarà Mireia Barba, Fundadora de Espigoladors (empresa social); Manuel Fernández Cabezas, director general de Plastics Europe; i Sergio Puyol, Director Tècnic de dondelotiro.com.

El següent bloc “Economia circular: un nou model conceptual i econòmic”, el dirigirà Fernando Leite, CEO a LIPOR (Portugal), que estarà acompanyat per Iain Gulland, director Zero Waste Scotland; Lorena Jurado, Consell de Cambres de Comerç de Catalunya; Nia Owen, Ricardo Energy & Environment; i Margarita Muñoz, directora de Medi Ambient i Relacions Externes de Mercadona.

Després d'una sessió singular (Dinamització Sondrisa) i una reflexió sobre RECUWATT i el futur, es donarà pas a l'apartat de conclusions i cloenda, en el qual es contempla el lliurament del premi “Alfons Maíllo” al Millor pòster, prosseguint amb les intervencions de Josep Maria Tost, director de l'Agència de Residus de Catalunya, i David Bote Pau, President del Consorci per al Tractament de RSU del Maresme i alcalde de Mataró.