SIRUSA
Servei d'Incineració dels Residus Urbans S.A.
Dimecres, 9 de novembre del 2016
El valor del reciclatge, des dels Neandertals fins avui
3ac79d2acb9cc02d2def5b1571afb1a1e104c50c
CaixaForum Tarragona va acollir un debat al voltant del reciclatge, amb el suggerent títol Així, l'home de neandertal ja ho feia? Del reciclatge del sílex al del diòxid de carboni amb dos científics de centres catalans de referència mundial en la seva especialitat, emplaçats a Tarragona.
L'arqueòloga italiana Francesca Romagnoli, investigadora a l'Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES), i l'investigador postdoctoral a l'Institut Català d'Investigació Química (ICIQ), Antoni Moragas, van debatre el valor del reciclatge des de fa més d'un milió d'anys: dels neandertals fins al segle XXI. L'acte, moderat pel periodista responsable de Tarragona Ràdio, Josep Suñé, s'emmarca dins el cicle Tardes de Ciència amb l'IPHES i Converses sobre el passat mirant al futur.

La tesi de partida buscava demostrar que s'ha de recuperar el costum i l'hàbit que ja tenien les comunitats prehistòriques de valorar tots els materials utilitzats; mentre que en l'actualitat, més enllà del paper, el plàstic i el vidre, hi ha molts materials que desconeixem que es poden reciclar i reutilitzar.

Els dos científics van establir els conceptes de reciclatge, que implica abandonar un material i una transformació posterior per reprendre l'ús d'un material, donant-li una nova vida respecte a l'original o un altre.

La reutilització busca utilitzar un material sobre la base d'una raó econòmica. Com explicava Francesca, a partir dels materials amb què es treballa en el jaciment de la Boella, a Tarragona, “es tracta gastar menys temps i energia en l'obtenció d'un material, que no cal fabricar, per tant sense el risc d'error de producció que comporti eliminar el material”. Pel que fa a les evidències d'aquest reciclatge, l'arqueòloga referia que “l'exposició a l'atmosfera del material i la modificació de la matèria primera original i la seva modificació per recuperar-la, juntament amb l'evolució de la tecnologia disponible, són evidències vàlides”.

Pel que fa al reciclatge al segle XXI, el científic químic exposava que “el treball es fonamenta en l'observació de la naturalesa”, i va explicar la seva experiència en la investigació per a la fixació i reutilització del CO2: “treballem en la recerca d'una nova reactivitat en l'àmbit de la fixació del CO2 i poder-lo reutilitzar en coses útils, a partir de la penetració en les molècules; per exemple, a partir d'aquest gas que contribueix al canvi climàtic es pot fabricar principi actiu de l'ibuprofèn”, va dir Antoni Moragas.